Vlečenje

Vlečenje

Pes mora biti navajen od malega, da hodi zmerno in sproščeno na povodcu. Še posebej je pomembno, da je pes dobro vodljiv v mestnem okolju in naravi, kjer je lahko pričakovati divjad. Mlad pes ni začel kar iznenada na nekem sprehodu vleči, temveč smo mu dlje časa popuščali in mu sledili, kamor se je namenil, ne da bi ga pri tem ovirali.

 

Morda se nam je smilil, morda ga nismo znali zaustaviti. Pes se je nauči, da ima pri tem prosto izbiro in bo to začel izkoriščati. Nekateri nevedneži tako vedenje pripisujejo neki izmišljeni dominanci, kar samo pokaže, da ne vedo, kaj dominanca pomeni in kakšno je normalno vedenje psa.

 

Pes vleče, ker hoče čim prej priti do nekega vira preživetja, ki mu je v tistem trenutku pomemben. Na sprehodu bo verjetno želel priti čim prej do znakov, ki jih v okolju puščajo psi in druge živali. Ne pomaga, če vodnik daje povelja, ki naj bi psa zaustavila, ker jih presliši ali jih ne pozna.

 

Dlje časa, ko bo pes to vedenje izvajal, dlje bomo potrebovali, da ga bomo odvadili.

 

Psa je najbolje navaditi dveh načinov hoje.

 

Prvega, kot ga imenujemo “vaja poleg”, naučimo v šoli ŠVRK po posebnem postopku, tako da naučen pes hodi tesno ob levi nogi in gleda gor vodnika. Druga vaja je učenje psa na dolgem povodcu, da ima pes več svobode. Prvi način uporabljamo recimo takrat, ko na sprehodu želimo, da se pes osredotoči na nas in gre mirno mimo psa, za katerega želimo, da se zanj naš pes ne zmeni.

 

Drugi način pa uporabljamo večji del sprehoda, ko želimo, da ima pes čim več svobode. Psa imamo na nekoliko daljšem povodcu. Ko se zažene nekontrolirano naprej, se ustavimo in ne premaknemo. Stopimo naprej šele takrat, ko se pes umiri in nadaljuje pot vaši hoji primerno. Lahko se  tudi v tistem trenutku obrnemo in krenemo enostavno v drugo smer.

 

Tako psu ne uspe doseči nečesa, česar mi nočemo. Ko pa hodi tako, kot se vam zdi prav, mu povodec popustimo in mu dovolimo več svobode, da vohlja in izvaja ostala za psa pomembna dejanja.

 

To vajo je potrebno izvajati zelo dolgo in vztrajno, saj so psi zelo vztrajni pri svojih vedenjih, od katerih imajo veliko korist.