Mali pasji priročnik

Šum v komunikaciji

Pes najbolje razume govorico drugega psa in se hitro uči. Probleme pa ima z razumevanjem človeških signalov. Zato nas tako dobro opazujejo, čeprav včasih tega ne zaznamo. Če nas ne razumejo, se večinoma začnejo obnašati, kot da se sramujejo ali da jim je nerodno. Potem je od nas odvisno, da ugotovimo, kje je zadrega.

SOŽITJE

Pes kot živalska vrsta je družabna žival, ki je prilagojena življenju v človeški skupnosti. Kljub temu ga je potrebno pripraviti za sožitje v vsaki družini posebej. Pri tem nam pomaga, da se zavedamo, da so druga živalska vrsta in imajo svoja pravila, ki jih moramo razumeti in prilagoditi.

SODELOVANJE

Pes se prilagaja vsakemu družinskemu članu posebej, ko ugotovi, kako sodelovati z njim, da dobi od njega čim več. So oportunisti. Če še kdo razmišlja o dominanci, je v zmoti. Pes je tako dominanten kot otrok, ki se kuja, ker nečesa noče ali kaj zahteva.

PASJI POČITEK

Psi spadajo med tiste živali, ki so najbolj aktivne, ko se zdani in proti večeru. Vmes najraje spijo. Seveda je potrebno mladiču omogočiti, da opravi potrebo tudi čez dan, odrasel pes pa mirno lahko čaka od jutra do popoldneva, če dopoldan ni nikogar doma.

 

Pes potrebuje mir pri spanju in ležišče, kjer se počuti varno. Že kot mladiči si navadno sami izberejo svoj prostor, če jim nudimo različne možnosti. Največkrat je to kavč, pasje blazine, kletka z odprtimi vratci…

PSI IN OTROCI

Psi so živali, ki so najbolj srečne, če lahko sledijo dogajanju okrog sebe in se imajo čas prilagoditi. Z odraslimi je to lažje, otroci pa so nepredvidljivi in pes se včasih ne more umakniti. Zato ne priporočam, da so otroci sami s psom (seveda odvisno od starosti otrok, od dogajanja – zdrava pamet naj nas vodi).

HRANA

Pes lahko je skoraj vse. Seveda so nekatere stvari lahko strupene ali nevarne za njega: čokolada, avokado, čebula, por, česen, paprika, redkev, gobe, alkohol, kofein in tein, grozdje in rozine, limone, oreški, mleko in smetana, surova jajca, svinjsko meso, piščančje kosti, ocvrta in mastna hrana, umetna sladila, cimet, zlepljene pasje igrače za grizenje.

NEGA PSA

Vsak pes potrebuje nego, nekateri bolj zahtevno in profesionalno, večina pasem pa enostavno in nezahtevno. Psa od malega navajamo z nežnimi krtačami in ga vsak dan malo pokrtačimo. S priboljški v drugi roki ga navadimo, da je potrebno malce biti na miru. Ob tem prekontroliramo oči, uhlje, rahlo dvignemo ustnice, vse, da se navadi, da se ga nekdo dotika.

 

Dnevna ustna higijena z ustreznimi pasjimi zobnimi krtačkami in pasjo zobno pasto prepreči številna zobna in druga hujša obolenja naših ljubljenčkov v starejših letih. Psa na ščetkanje navajamo od malega, da kasneje ni prevelikega upora.

PASJI KUPČKI

Pasja higijena je tudi pobiranje drekcev. S tem poskrbimo, da naš ljubljenček ne pušča neželjenih kupčkov na igriščih, mestnih zelenicah ali ulicah. Vrečke za pasje iztrebke imamo vedno s seboj, saj nas bo nepripravljene zagotovo doletelo neprijetno presenečenje, ob tem pa zelo verjetno tudi godrnjanje in nezadovoljstvo drugih uporabnikov zelenic, če iztrebkov ne poberemo. Poskrbimo, da naš pes zaradi nepobranih iztrebkov ne postane nepriljubljen v naši okolici.

PASJE IGRAČE

Psi so živahne živali, ki se rade igrajo. Za to uporabljamo pasje igrače, ki si narejene iz materialov, ki jih pes ne more pregrizniti ali požreti in si s tem škodovati. Preko igre se s psom povežemo in ga lahko tudi učimo. Če se žival preveč razživi in nas uporabi kot igračo, se preprosto umaknemo in žival nas bo pustila pri miru, saj ji je bila igrača odvzeta. Nikoli ne uporabljamo nasilja pri psu ali drugih živalih.