Pirotehnika je teror za psa

Pirotehnika je teror za psa

Predvidevam, da bodo brali ta prispevek tisti, ki so zoper uporabo pirotehnike v prazničnih, decembrskih nočeh. Vas prepričevati, da predstavljajo hudo trpljenje za živali, torej nima smisla na tem mestu. Lahko samo skupaj ugotavljamo, da nekateri ljudje ne poznajo sočustvovanja in se z lahkotnim srcem predajajo užitkom ob močnem pokanju.

 

Morda se niti ne zavedajo, da kršijo ne le občinske odloke, v katerih dneh v decembru se sme taka dejavnost odvijati, temveč kršijo tudi  Zakon o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 38/13 – uradno prečiščeno besedilo). V 25. členu Zakona je zapisano, da so trpljenje živali bolečine, strah, poškodbe, pohabljenje, degeneracija, hiranje ali obolevanje ter čezmerno in nepotrebno vznemirjanje, ki jih povzroči človek.

 

Verjetno mi boste pritrdili, da gre pri metanju petard za čezmerno in nepotrebno vznemirjanje, ne? Morda se bo kdo oglasil, da je vendar tako dejavnost nemogoče prepovedati. Hja, ali pa se jo da, vendar morajo tisti, ki o tem odločajo, pokazati malo vodstvenega duha in za spremembo podpreti tiste dele populacije, ki meni, da imamo tudi mi pravico uživati praznike v dnevni sobi na kavču in ne v kopalnici miriti psa, ki je popolnoma iz sebe.

 

Novoletni večer ob prelomu tisočletja sem v krogu družine proslavljala na ulicah New Yorka. Ob polnoči je bil ognjemet, ne prej ne potem pa nikjer nobenega pokanja. Veseli ljudje so v gručah pohajali po ulicah in si vse povprek vpili voščila ob novem letu. Ja, Ljubljana je pa le Ljubljana, ne? Kaj bi New York!

 

Tako bom raje napisala, kaj nam je konkretno storiti, da bodo naši psi morda le manj trpeli.

 

V decembrskih dneh peljite psa zvečer bolj zgodaj ven, tam okoli petih, ker mularija še piše domače naloge in jih imajo starši še pod nadzorom. Ko je okoli enih konec pouka, previdno hodite po soseski in dobro oprezajte, saj gredo takrat otroci in mladoletniki domov in se jim metanje petard dozdeva prijetna oblika preživljanja prostega časa. Ko opazite na ulici manjšo gručo mularije, čvrsto  primite  psa za povodec in se kar najbolj in najhitreje oddaljite. Če stojijo ob smetnjaku, to ni zato, da bodo notri vrgli bananin olupek, ampak petardo. Še v večje veselje vam bo, ko boste čez čas izvedeli, da bo šlo plačilo za uničene smetnjake  iz vašega žepa in sicer jih boste kot postavko “menjava smetnjakov” opazili na računu za vdrževalne stroške naselja.

 

Od sedaj naprej, do sredine januarja, naj bodo psi na sprehodih dosledno na močnem povodcu. Če jih imate na vrtu, jih nehajte imeti tam, ampak naj stanujejo notri.

 

Preudarno pristopite k pripravam na Silvestra. 

Kako pripravimo stanovanje?

Čez okna obesimo odeje, ki bodo delno dušile zvoke.

Psu pripravimo brlog, kamor se bo zatekel. Priljubljena je spalnica, saj se žival zateče pod posteljo. Pomagate mu lahko tako, da naložite na posteljo vaše plašče, prešite odeje in drugo podloženo robo, kar bo tudi  malce utišalo zvoke od zunaj.

Vesele viže, ki se navadno vrtijo tisti večer na televiziji, radiju in drugih komunikacijskih sredstvih, dajte bolj na glas.

 

Kako pripravimo samega psa?

Zadnji večerni sprehod naj bo bolj zgodaj. Nekateri sprehajalci ocenjujejo, da kaže iti ven že okoli štirih, ker je takrat frekvenca pokov precej nizka. A ne spite na tem ušesu, ker vas znajo lokalni metalci petard presenetiti, pa prilezejo prej na plan.

Psu damo bogat obrok s težko hrano, ki psa kar zvleče v spanec.

Psa pustimo, če se med pokanjem stiska k nam. Smo njegov prijatelj in mu to le prijazno zagotavljajmo, a ne kaže preveč z njim sočustovati. Takšno je življenje, stari moj! Obrni se na župana!

 

Kako pripravimo sami sebe?

Če ne boste šli rajati ven, potem svetujem:

Navlečete najbolj udobno trenerko in volnene nogavice. Privoščite si kaj dobrega za pod zob. Glede pijače, po lastni presoji, a svetujem, da mora nekdo ohraniti mirno kri in trezno glavo, če je že pes ves iz sebe.

Ko se bliža polnoč in ko se zgodi Soška fronta, vzamete udobno blazino za pod zadnjo plat, računalnik, tablico ali telefon, da ne zamudite nastopa novega leta, se zaprete v kopalnico in se usedete ob WC na tla ob psu. In bentite ob vsakem poku posebej.

Ko je okoli ene ure zjutraj relativno zatišje, stisnite psu šapo in oba si lahko zaželita, da Ljubljana postane drugo leto New York.