O meni

Metoda Mikuž, M.Sc.

Metoda Mikuž, M. Sc. je opravila znanstveni študij na Univerzi v Southamptonu v Veliki Britaniji, pod mentorstvom prof. dr. Debbie Goodwin in prof. dr. Anne McBride na področju vedenja družnih živali, in pridobila leta 2005 naziv Masters of Science, Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Tema magistrske naloge je bila vpliv različnih dejavnikov na uspešnost šolanja (naslov: The Effect of Breed, Gender and Age Differences on the Trainability of Small Breeds of Dogs Following a Three Months Training Course in Obedience).

Kot strokovnjakinja za vedenje družnih živali je (provisional) članica Združenja strokovnjakov za vedenje družnih živali v Združenem Kraljestvu (APBC) od leta 2005.

Deluje na področju svetovanja lastnikom družnih živali. Dlje časa je delovala kot zaprisežena sodna izvedenka za kinologijo in pripravljala strokovna mnenja v pomoč sodnikom in zagovornikom. 

 

Več o mojih interesih izven “pasjega sveta” lahko izveste v radijskem intervjuju “Naša diplomacija je cenjena.“, Storž, Radio Slovenija 1, 1/12/2022

Želela sem dopolniti vsebino z lepimi fotografijami mene in Chuja. Profesionalna fotografinja in velika ljubiteljica psov Tina Ramujkić naju je ujela v najlepši luči.

Chu nosi tradicionalno tibetansko ovratnico, ki jo v Tibetu nadenejo tibetanskim mastifom, tudi kot zaščito pred ugrizi volkov, ko branijo črede jakov. Prinesla sem jo leta 2015 ob enem izmed obiskov Tibeta.

Chuju se je pridružil vnuček Lhasay, zelo velik in lep fant.

O meni

Že štiri desetletja se ukvarjam s šolanjem psov, najprej v Kinološkem društvu Ljubljana, od leta 1992 pa sva skupaj z Miro Bizjan ustanovili Pasjo šolo Švrk, v kateri sva začeli uvajati nenasilne metode šolanja in se posvetili zlasti šolanju malih pasem psov.

 

Od takrat do danes sem organizirala ali sodelovala pri številnih izobraževanjih za druge inštruktorje in pasje šole ter se stalno izobraževala v tujini na temo šolanja psov, vedenja ter odnosa med človekom in živaljo.

 

Sem avtorica številnih člankov v slovenskih kinoloških revijah, sem tudi mednarodna kinološka sodnica za zunanjost (IX. Grupa po FCI in za nemške ovčarje). Vrsto let sodelujem v mednarodnem projektu uvajanja originalnih tibetanskih terierjev v vzrejo z namenom širjenja genske baze te pasme.  Sem predsednica slovenskega Kluba za tibetanske pasme.

 

Tibet sem obiskala že trikrat, z zadnjega potovanja pa sem prišla z naturščikom, tibetanskim terierjem Chu Kang of Gaya. Sem mama in babica dvema vnukinjama.

Galerija "Tibet"

Galerija "Sojenje in šolanje"