Srečanje psov

Srečanje psov

Psa naučimo primernega vedenja ob srečevanju z drugimi psi. Ker so, zlasti, mladiči, zelo ranljivi, ni primerno, da pustimo, da se spusti v igro z večjim in bolj nerodnim psom, ker ga lahko poškoduje. Psa torej naučimo, da se ne sme zmeniti za prihajajočega psa.

 

Pri tem uporabimo vajo pozornosti. Psa spodbudimo, da nas pogleda in sledi, ne meneč se za okolico, ko ni nikjer nobenega psa. Psa držimo v tej vaji kar nekaj deset metrov, potem pa ga sprostimo. Uporabljamo priboljšek za dosego pozornosti in mu jih dajemo, ko nas napeto gleda. Ko ga sprostimo, priboljške pospravimo, saj je nagrada, da lahko steče stran.

 

Vajo otežujemo postopno, zmanjšujemo oddaljenost od psa, dokler ne dosežemo stopnje, ko psa damo na pozornost, ko je psa zagledal. Pozornost vzdržujemo ves čas, dokler ne gre pes mimo. Potem sprostimo.

 

Vajo je težje izpeljati, če je drugi pes spuščen. V tem primeru svetujemo, da pozovete lastnika drugega psa, da svojega psa pridrži. Če ne, se raje ustavite, se postavite tik ob psa, da ga nekako zakrijete in skušate pridobiti pasjo pozornost.

 

V primeru, če ocenimo, da je prihajajoči pes lahko primeren, da naš pes z njim vzpostavi stik, pustimo, da se povohata, izpeljeta ves ritual pozdravljanja, potem pa ga spodbudimo, da gre naprej. Uporabimo priboljške.