Pasja šola online

Pasja šola online

Če bi davnega leta 1992 nekdo rekel Miri ali meni, da bodo morali tečajniki gledati na svoje telefone, tablice in prenosnike pri šolanju svojega psa, bi menili, da se heca. Takrat sva resno začeli s prvimi šestimi tečajniki v novi pasji šoli ŠVRK. In tako vse do sedanjega korona časa. Šola Švrk je bila vedno namenjena tistim, ki so želeli pri učenju svojega pasjega družinskega člana kar najbolj oseben pristop. Šolanje, primerno prav za njihovega psa, njihovo družino.

 

Osebni pristop je boljši

 

Še vedno misliva, da je temu tako, še več, vedno bolj sva v to prepričani. V desetletjih dela z lastniki in njihovimi družinami, v katere je pes prišel, sva vedno znova naleteli na zagate, ki so oteževale napredek pri šolanju, ki sva jih izbezali šele po natančnem opazovanju njihovega odnosa s psom in njegovimi reakcijami. Tako sva uspeli ujeti pravi trenutek, ko je pes zamrznil, stik je bil prekinjen in obupani vodnik ni znal naprej. To pa se da videti samo, če stojiš v tistem delčku trenutka meter stran od dvojice človek-pes.

 

Nekateri trenerji delajo na daljavo že dolgo

 

Z Miro sva se vedno spraševali, kako se jim uspe resnično nekaj naučiti. Samo, nekateri so se res in brali sva navdušene hvale zadovoljnih lastnikov in se počutili nekako bedno. Človek se vpraša: je trener tako dober, da zna posredovati svoje znanje preko naslona in potem uspešno popravljati napake vodnika? Je vodnik tako dober, da razume vse, kar mu trener pove? Se pes pravilno odzove in je poslušen tudi do drugih družinskih članov? V vsaki situaciji? Na sprehodu med drugimi psi? Če je odgovor na vsa ta vprašanja pritrdilen, sva potem midve zastarela, okorela delčka nekega preteklega časa, ker ne slediva napredku?

 

Toda v naše kraje je prišel Covid 19 in Švrk je moral prestopiti na “temno stran”

 

Ko so nas uradne osebe strašile z mrkimi obrazi kaj nas vse čaka, ko se bo epidemija razrastla, so naši psi poskrbeli na svoj način, da smo se malce razvedrili in si začeli v glavi stvari postavljati na pravo mesto. Po slikah in drugih utrinkih po spletu so se psi dobro znašli v novo nastali situaciji in poskrbeli, da so nas spravili v dobro voljo. Saj niso pretiravali, samo obnašali so se po pasje, mi pa smo imeli čas, da smo to opazili. S  šolo smo morali nadaljevati, saj nas takle virus res ne more zaustaviti. Zadrega, če si leta in leta delal neposredno z ljudmi na terenu. Toda, ŠVRK se ni dal. Kot se spodobi šoli s tako tradicijo, je prišla tudi na splet  v stilu. 

 

Nekatere vaje začetnega tečaja za mladičke so posnete in na voljo tečajnikom

 

Mladička tibetanska terierka iz dobre vzreje in njena lastnica sta izvajali vaje pred kamero, pod taktirko profesionalnega režiserja in znanega slovenskega igralca. Točno izpeljane vaje, razločno brana, strokovna razlaga, vse prijazno podkrepljeno z znanimi slovenskimi popevkami, ki so tako povezane z našo šolo.  Tako so tečajniki dobili prvo pomoč, da niso naredili prehudih napak pri učenju svojih mladičev, ki so ravno sredi te more prišli k hiši. Temu sledi tradicionalen, neposreden pristop na vadišču na Barju. Da se bolje spoznamo in vidimo, kako je kaj uspelo našim novim tečajnikom, ki so se prvič pod okriljem naše šole spopadli z učenjem na daljavo.

 

Šola ŠVRK se bo v bodoče bolj posluževala spleta

 

Ne le filmski prikaz vaj, da človek lahko v miru doma ponovi, kar je videl v šoli, ali morda zamudil, tudi šolski učbenik bo odslej na spletu. Razlaga pogostih vprašanj, ki se ljudem porajajo  ob pasjem vedenju, bo ne le v okviru tečaja na vadišču, ampak bo napisana in razčljenjena na spletni strani in facebooku ŠVRKA. Veseli bomo, če bomo tudi po tej plati dobili vaše odzive na šolanje. Bolj kot bomo povezani, več se boste lahko naučili.

 

Ne glede kakšna je pot informacij, isto ostaja eno: če si človek želi imeti prilagojenega, poslušega psa, ga mora redno trenirati. Ne pomagata ne splet, niti neposredno vlivanje znanja v glavo.

 

Veseli smo, da se stvari počasi spet spravljajo v stare tire.