Pasja puberteta

Pasja puberteta

Kako psa vodimo skozi njegovo puberteto?

Okoli enega leta se počasi končuje obdobje pubertete in pes začne na podlagi izkušenj izoblikovati svoje vedenje odraslega psa. V tem času se pokažejo tudi pasemske posebnosti in posebnosti linije, iz katere izhaja. Zdaj tudi lahko ocenimo, kakšno mesto si je izboril v svoji človeški družini. Kot vemo, si bo pes prizadeval, da bo dobil kar se da čim več virov preživetja: hrane, sprehodov in naše pozornosti (zadnji dve socialna plat).

 

Zdaj je tudi čas, da se posvetimo zgladitvi nekaterih pomankljivosti v vzgoji in zacementiramo do sedaj nabrano znanje.

 

Vaje

Učenje pozornosti, potrpežljivosti, natančnosti in mirnosti. Uporabili bomo vse štiri možnosti vedenjskega pogojevanja: pozitivno spodbujevanje, negativno spodbujevanje, negativno kaznovanje in pojasnili probleme pozitivnega kaznovanja. Učenje nasprotnega vedenja.

 

Pozornost

Včasih se med šolanjem nismo posvetili zadosti temu temelju celotnega šolanja. Če psa ne osredotočimo na nas, ne bomo mogli napredovati.

 

Potrpežljivost

Pri tej starosti se ima lahko pes že veliko bolj pod lastnim nadzorom. To utrdimo in izvajamo v različnih življenskih situacijah.

 

Natančnost in mirnost

Pes zelo dobro ujame našo površnost pri učenju in si vajo prilagodi po svoje, zato je treba takoj ukrepati. Pes se mora znati umiriti, če mi tako hočemo.

 

Učenje nasprotnega vedenja

Je “Sveti gral” šolanja, ki nas reši, ko vse ostalo odpovede. Psa naučimo, da izvede neko vajo, ki ni v skladu s tistim, kar v tistrem trenutku počne. Seveda se da to izvesti, če smo natrenirali zgoraj navedene!