Kako mladička naučiti “pridi”

Kako mladička naučiti “pridi”

Mladič vpija znanje kot goba vodo, zato ga je lažje učiti kot kasneje, ko pride v obdobje odraščanja. V tem obdobju zelo rad priteče k človeku, če ga ta pokliče in to lahko imamo kot osnovo za učenje zanesljivega odpoklica že v tem obdobju.

 

Kot vsako vajo učimo tudi to v domačem, družinskem okolju, da je čim manj motečih dejavnikov iz okolja. Idealno je, če pri tem sodelujejo vsi družinski člani, saj bo moral pes v življenju ubogati vse.

 

Potrebujemo: psa, ki ima ovratnico, kratek (domači) povodec, dolgi, tanek povodec, zelo drobne koščke hrane in (po možnosti) še druge družinske člane.

 

Postopek: vsak, ki sodeluje pri vaji, naj ima pripravljene koščke hrane. Z veselim glasom pokličemo psa k sebi. Najprej damo POVELJE ZA POZORNOST. Ko pride do nas, ga za začetek samo primemo za ovratnico in damo košček hrane. Če smo sami, stopimo nekajkrat stran samo za kakšen meter in ponovimo. Spet POVELJE ZA POZORNOST, ko pes pride, primemo za ovratnico in nagradimo. Povečujemo razdaljo, hodimo po stanovanju in se odmikamo od psa, dajemo POVELJE ZA POZORNOST, ko pride, nagradimo. Če nam pomagajo drugi družinski člani, si psa podajamo od enega do drugega.

 

 Ko pes razume, da je potrebno nekaj narediti, ko zasliši POVELJE ZA POZORNOST, ga damo samo enkrat in to takrat, ko smo začeli z učenjem. Potem psa učimo na povelje “sem” ali “pridi sem” ali podobno navodilo. Postopek je enak: ko pride pes do nas, primemo za ovratnico in nagradimo. Sedaj se naj pes vsede, ko pride.

 Ko pes opravi vajo ena na ena (pomeni, da pride na našo prvo besedo), gremo lahko ven, recimo na dvorišče ali vrt. Sedaj pride na vrsto dolgi povodec. Pes je VEDNO pripet na dolgi povodec, da ga imamo lahko pod nadzorom. Pomeni, če se pes takoj ne odzove na naš klic, lahko stopimo na povodec, ki ga pes vleče za seboj, počakamo, da se zaustavi, damo POVELJE ZA POZORNOST in takoj “sem”. Pes tako nima možnosti begati okoli in nas ignorirati.

 

 Ko pes opravi vajo ena na ena, gremo lahko v okolje, na sprehod. V času sprehoda, vajo nekajkrat ponovimo. Pes je v času učenja te vaje lahko spuščen, vendar na dolgem povodcu, da ga imamo stalno pod nadzorom.